Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(626 niezalogowanych)
1 Post
Jalu Bielizaki
(Jalu z Oslo)
Wiking
Jak stwierdziłem, CIERPLIWOŚC to w tym kraju "rozwiązuje"wszystkie problemy. Zasadniczo o nic nie trzeba tutaj "WALCZYC" dają JAKBY sami, a to dlatego, że są związani umowami, Holandia, na ten przykład nic nie daje, ale oni są w Unii i to sobie wynegocjowali, a Norge w Unii nie jest i nie chce byc więc musi nie jakby płacic trochę wyższą cenę za pracowników i współpracę-muszą gdzieś sprzedac tę ropę i gaz. Nieprawdą jest również, w/g mnie, że sami się tu zaprosiliśmy, świadczą o tym przygotowania jakie Norwegia prowadziła od wielu(co najmniej 5), lat. Np. znaczące podwyżki: benzyny, samochodów, NIERUCHOMOŚCI!-przede wszystkim, i wiele innych, o czym mogliby nas poinformowac zakorzenieni tu od wielu lat rodacy, ale nie poinformują bo tacy właśnie jesteśmy : KAŻDY SOBIE RZEPKĘ SKROBIE! i Chyba trzeba nauczyc się z tym życ bo MY się NIE zmienimy. :/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
dzięki Norwegii my Polacy mamy dopłaty unijne itd. bo jakby ktoś nie wiedział Norwegia płaci składkę do unii tzw. składkę EOS za to że nie są w unii, a dzięki tej składce Polska i nowe kraje członkowskie mają kaskę, (składka roczna wynosi 12 mln. euro), czyli pieniążki z ropy i gazu nie są rzucane w błoto- coś się dzieje. Obawiam się gdyby to Polacy mieli takie środki finansowe, to i tak pieniądze nie były by skierowane w zwykłego obywatela jak to zwykle bywa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(AgaSadlowska)
Wiking
W polityce chodzi o podział praw, przywilejów i zasobów, ale też obowiązków. I nic nie dzieje się samo z siebie - władze, politycy, instancje fachowe i organizacje interesu, a także opinia publiczna bezustannie debatują nad tym podziałem. W tej dyskusji uczestniczą także wyborcy, głosując na te opcje polityczne, które według nich proponują najlepsze rozwiązania. Głosowanie to jest minimalny wkład w tę dyskusję, a komu nawet tej ofiary nie chce się ponieść, nie ma w niej głosu.
Lena i mase1 - dobrze, że nie śpicie!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
ale podkreślam że nie będę tutaj na nikogo głosował, postaram się żyć jak do tej pory normalnie i jak na razie mi się udaje, nie angażuje się w politykę w Polsce a tym bardziej tutaj- robię tak jak uważam za słuszne- jak ktoś chce proszę bardzo głosować- ale niech nie robi z siebie głupka waląc do urny ze świadomością że np. mój język norweski jakby tylko komunikatywny a staż pracy czy pobytu też nie za wielki. Moja uwaga taka iż Norwedzy też nie pchają się do Polski żeby np. głosować-trochę dystansu ludzie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(AgaSadlowska)
Wiking
Co dla kogo jest normalne, to rzecz względna. Dla mnie normalne jest to, że jeśli mam prawo głosu, to głosuję - robię tak od 18 roku życia. Dystans mogę mieć do polityki w Australii, bo ani tam nie mieszkam, ani nie mam żadnych związków z tym krajem. A do polityki norweskiej nie mam dystansu, bo tu mieszkam i to co się tu dzieje, osobiście mnie dotyka. Podobnie nie mam dystansu do polityki polskiej, bo Polska to moja ojczyzna, mam tam rodzinę i przyjaciół. A te prawa wyborcze dla Polaków jako cudzoziemców to naprawdę nic wstrząsającego. Przykład: na mocy traktatu z Maastricht obywatelowi jednego kraju UE zamieszkałemu w innym kraju UE przysługuje prawo głosu w wyborach do samorządów lokalnych. Czynne i bierne. Mimo że nie jest obywatelem tego kraju. Tak jest też w Polsce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
nie wiem jak długo już tutaj jesteście- bo ja to już dość długo i nie będzie mi pisała pani co mam robić- gdybyś wyjechała tutaj wtedy co ja to może miałabyś więcej do powiedzenia- miałem okazję rozmawiać z Lundteigenem jeśli wiesz kto to- i nie szaleję tutaj tak bardzo na scenie politycznej--- a obawiam się że on nawet nie chciał by z wami rozmawiać,z resztą możecie spróbować--- widzę że od kilkunastu lat bardzo dużo się tutaj pozmieniało--- powodzenia życzę w Norwegii jeśli wiecie co to słowo oznacza--- a dodam że to nie tylko Oslo i okolice ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
nie wiem kto tu nie ma klasy a właściwie i stylu tutaj też brakuje, skoro lubicie taki styl to nie narzucajcie go innym i bawcie się dobrze na ,,swoim terenie,, , zróbcie coś żeby faktycznie służyło to ludziom bo namawianie do wyborów to żaden sukces-- sam mogę tak robić jakbym chciał-- zaczynacie od du..py strony, chyba nie widzicie co faktycznie się dzieje? duże bezrobocie,ludzie nie znający języka, problemy związane z prawem pracy (oszustwa,przekręty). A wy najprościej jak się da GŁOSUJCIE!!--- śmiech bierze człowieka jak takie rzeczy czyta
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(AgaSadlowska)
Wiking
Przecież właśnie takimi sprawami, jak bezrobocie, brak integracji czy prawo pracy zajmują się politycy. A wyborcy głosując decydują, kto się tym zajmuje i w jaki sposób. Więc służenie ludziom i wybory są ze sobą sprzężone, nie ma tu żadnej dpy strony.
Głosuj albo nie głosuj, każdy robi, jak chce. Ale bardzo wielu Polaków w Norwegii nie wie, że ma prawo głosu. A powinni wiedzieć, bo oprócz tych, którzy z jakichś przyczyn bronią się rękami i nogami przed skorzystaniem z tego prawa, są również ci, którzy chętnie jednak z niego skorzystają. Nie wiem, na czym polega wina partii politycznej, która chce z tą informacją do Polaków wyjść i interesuje się nimi jako grupą społeczną...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
235 Postów
zdzich mały
(mase1)
Stały Bywalec
nie będę dalej dyskutował-oki , tak jak wy przedstawiłem swoje poglądy i czy ktoś ich będzie słuchał tak jak was to już każdego sprawa osobista-każdy ma prawo do swojej wypowiedzi i tak już będzie... napisałem co ja na ten temat myślę a kto z tego skorzysta nie wiem, może tak być że nikt i zdaję sobie z tego sprawę. Życzę powodzenia bo nic więcej nie pozostaje, porozmawiamy w przyszłości, pożyjemy zobaczymy co takiego się zmieniło oczywiście na lepsze mam nadzieję-- ocenię po jakimś czasie..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok